2022. február 7., hétfő 14:48

A Magyar Víziközmű Szövetség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. február 7., hétfő (OS) -

        Ahogyan azt Nagy Edit a Szövetség főtitkára kiemelte: "Hazánkban a víziközmű szolgáltatók kockázat alapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig - a szolgáltatói láncon keresztül - folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Ide tartozik szorosan az a tény is, hogy a Hatóság is folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is; tehát nem véletlenül emlegetjük hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet. Az ágazatban több, mint 20.000 ember dolgozik azon, hogy mindenhol megoldott legyen a kiváló minőségű csapvízzel való ellátás és a szennyvíz szakszerű elvezetése és tisztítása.
     Kiemelném azt is, hogy az NNK anyagában megjelenő információk a határértéktől való eltéréseket mutatják. Az, hogy valami eltér a határértéktől, még nem jelenti azt, hogy mérgező! Csak egy példa: az arzén, amelynek most 10 µg/l a határértéke és 20 µg/l a megjelent anyagban néhány településen a mért érték, azért nem számít mérgezőnek, mert ennek a határértéke évekkel ezelőtt még 50 µg/l volt. Értelemszerűen: nem lehet mérgező az, ami még nemrég határérték alattinak számított! Óriási különbség van tehát a mérgező és  a határértéket meghaladó kifejezések között.

     Kiadó: Magyar Víziközmű Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.