2022. február 14., hétfő 19:44

Az Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért közleménye (8. rész)
    Budapest, 2022. február 14., hétfő (OS) -

UTÓGONDOZÁS
A folyamatos utógondozás továbbra is fontos a gyógyultak számára, mivel fennáll a betegség kiújulásának, illetve a kezelés következtében késői mellékhatások kialakulásának a lehetősége.
Az éberség és a rendszeres megfigyelés elengedhetetlen bármely betegség vagy utóhatás korai felismeréshez és kezeléséhez.

JÖVŐKÉP
A legtöbb gyermek élete a gyógyulást követően visszatér a normális mederbe, újra beilleszkedik az iskolai és baráti közösségébe. Néhány esetben a gyógyult gyermeknek és családjának módosítania szükséges az életmódját annak érdekében, hogy kialakítsa az "új normális" életét.

MEGBÉLYEGZÉS
A legtöbb országban a gyermekkori daganatos betegséget legyőző gyermekeket csodálják, és hősként tekintenek rájuk, hogy legyőzték a kórt. A gyógyult gyermekek az élő bizonyíték és bizonyosság arra, hogy a gyermekkori daganat gyógyítható. Ők a legjobb példaképek, akik reményt adnak, motiválják és inspirálják az új betegeket és családjaikat.

DIAGNÓZIS ISMERETE
A beteg gyermekeket fontos tájékoztatni a daganatos megbetegedésükről. Az életkornak megfelelő informálás segít a betegnek megérteni az állapotát és a kezelést, amit kap. Ez különösen lényeges a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára, akiknek már fontos, hogy érezzék a saját erejüket és felelősségüket az egészségük iránt.

Kiadó: Érintettek Szülői Egyesület a Daganatos, Leukémiás és Gyógyult Gyermekekért