2022. február 16., szerda 16:27

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. február 16., szerda (OS) - Hazánkban a korrupció alacsony jelenléte, visszaszorultsága és az egészségesen működő gazdasági rendszer és mechanizmusok kérdése összefüggésben állnak a joguralommal, az állam és közigazgatás demokratikus jellegével.

    A magyar gazdaság elmúlt években mutatott tartós növekedése és tisztulási folyamatai, a megreformált adórendszer, a bürokráciamérséklés folyamata, a modern, e-alapú, transzparens ügyintézés a közigazgatási hivatalok megfelelő szintjein együttesen jobb környezetet jelentenek a korrupció visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek. (E helyütt csak egyetlen pozitív példa: Magyarországon a hirdetmény nélküli közbeszerzések száma a 2015. évi 3000-3500-ról napjainkra évi 200 darabra csökkent.)A jogban azonban van egy fontos alapelve, az ártatlanság vélelme, amely szerint senki sem tekinthető bűnösnek, szabálysértőnek mindaddig, amíg a jogi normák szerinti felelősségét valamely bírói hatóság jogerős határozata nem állapította meg. A mai napon sem kaptunk továbbá megnyugtató válaszokat arra, hogy ki fogja és hogyan végrehajtani a mechanizmusban foglalt "nyomozati cselekményeket", ki fog és milyen legitimáció alapján dönteni a szankciókról és azok mikéntjéről (visszafizetés vagy visszatartás), egyáltalán kontradiktórius (mindkét felet meghallgató) eljárást várhatunk-e a Bizottságtól, tudják-e garantálni eközben az Alapszerződés 4. cikke szerinti tagállami nemzeti identitás és persze a szuverenitás elvének védelmét?
     Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.