2022. február 18., péntek 08:43

A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos közleménye
    Budapest, 2022. február 18., péntek (OS) - Védelmi ipari együttműködésről tárgyalt Maróth Gáspár Svédországban

        A svéd-magyar kapcsolatokban a védelmi ipari együttműködés erős pillér és erre mindkét fél kölcsönösen kíván építeni. Ennek az együttműködésnek a még magasabb szintre emelését jelentheti, ha további közös kutatás-fejlesztési projektekbe tudunk kezdeni – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a héten folytatott svédországi tárgyalásaival kapcsolatban.
     Maróth Gáspár a svéd védelmi minisztérium államtitkárával, Jan-Olof Linddel, valamint hivatali partnerével, Göran Martenssonnal, Svédország fegyverzeti igazgatójával tárgyalt, aki egyúttal a svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) vezérigazgatója is. Áttekintették az Európai Unió védelmi ipari fejlesztéseinek stratégiai célkitűzéseit, a lehetséges közös svéd-magyar védelmi ipari fejlesztések stratégiai szempontjait. Biztonságpolitikai témák is szerepeltek napirendjükön, így az Ukrajna kapcsán kialakult helyzet értékelése is. Egyetértettek abban, hogy az elsődleges cél a régió békéjének fenntartása.
     A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodás újabb tíz évvel történő meghosszabbításának lehetséges paramétereit.
     Maróth Gáspár megbeszéléseket folytatott a Saab AG vezetésével, valamint Marcus Wallenberggel, a cégcsoport igazgatótanácsának elnökével a jövőbeni konkrét együttműködés lehetséges területeiről.

     Kiadó: A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.