2022. február 19., szombat 09:13

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. február 19., szombat (OS) - A  magyar ápolók is egyre jobban részesülnek a gazdasági növekedésből

A kormány köszönetet mond minden magyar ápolónak, akik a második éve tartó koronavírus-járványban rendkívüli munkát végeznek a betegek ellátásában és az oltási programban is.  A kormány által elért gazdasági növekedésnek köszönhetően az ápolóknak is egyre több pénz jut: 2010 óta átlagosan háromszorosára emeltük az ápolók  bérét.
     A  Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért. A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát.
     2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; ugyanis az ápolók alapilletménye  januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó mentesség is jelentősen megemelte.
     2010-ben egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete nem érte el a 160 ezer forintot, ma ez bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 170 ezer forint, ma már bruttó 575 ezer forint.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma