2022. február 25., péntek 10:23

A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. február 25., péntek (OS) - Mit kezd a következő kormány a lakhatási válsággal? címmel szerveztek csütörtök este kerekasztal-beszélgetést a lakhatással foglalkozó szakmai szervezetek.

    A Lakhatási Koalíció bemutatta a Lakhatási Minimum pontjainak hét témakörre osztott, részletes háttéranyagát. A fő javaslatokkal és intézkedésekkel kapcsolatban az országos listát állító pártok delegált képviselőinek is lehetősége volt kifejteni álláspontjukat. A résztvevő politikusok az esemény végén szavazással jelezték, hogy ezeket a javaslatokat – egyes pontokon való kisebb kiegészítésekkel – kormányra kerülés esetén is tudnák támogatni.

A Lakhatási Minimumot A Város Mindenkié csoport, a Habitat for Humanity Magyarország, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, az Önállóan lakni, közösségben élni, az Utcajogász Egyesület, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont és a Városkutatás Kft. szakértői és aktivistái állították össze, valamint mutatták be. A cél, hogy olyan közpolitikai eszközrendszert ajánljanak fel a leendő kormánynak, amellyel a lakhatási válságot enyhíteni tudják.

A Lakhatási Minimum egyik alapvetése, hogy a lakhatás alapvető jog, amelyet alkotmányos jogként kellene törvénybe foglalni, majd kikényszeríteni azt. Az államnak biztosítania kell a megfelelő minőségű lakhatást minden állampolgár számára, valamint olyan közpolitikai megoldásokat kell bevezetnie, és azokhoz költségvetési forrásokat rendelnie, amelyek ennek a jognak az érvényesülését lehetővé teszik.
    
     Kiadó: Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.