2022. február 28., hétfő 19:10

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2022. február 28., hétfő (OS) - Emlékezés a 130 éve 1892. február 29-én Segesváron született boldog dr. báró altorjai Apor Vilmos püspökre

A megemlékezésen felszólalt dr. Egyed István ügyvéd a Keresztény Szociális Mozgalom képviselője aki elmondta, hogy a XIX. században indult  mozgalom, legfontosabb célja a kereszténység szociális tanításainak terjesztése és megvalósítása. Ez a nemes gondolat szemben állt az embertelenséggel, a gonoszsággal és az individualista liberalizmussal és kommunizmussal. A keresztényszociális tanok legfontosabb gondolatai a perszonalitás (személyesség), a szubszidiaritás (kölcsönös segítség) és a szolidaritás voltak. Dr. Galla János a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság elnöke a 130 éve 1892. február 29-én Segesváron született boldog dr. báró altorjai Apor Vilmosról beszélt, aki törzsökös székely főnemesei családból származott és a legenda szerint Csaba királyfi Upor törzsének leszármazottja. A budapesti XII. kerületi szobornál az összegyűlt emlékezők előtt méltatta a vértanú püspök, keresztény és hősies életútját, beszélt a püspöknek az erkölcsök védelmében és az igazságosságért történt sziklaszilád meggyőződéséért és kiállásáért. Elmondta, hogy mint győri püspök a magyar asszonyok és lányok védelmében, szembe fordulva a vörös megszállókkal, lassan 77 éve, hogy 1945 április 2-án éltével fizetett, a kommunizmus áldozataként. A megemlékezés koszorúzással és mécsesek meggyújtásával zárult.

Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság