2022. március 2., szerda 11:48

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye
    Budapest, 2022. március 2., szerda (OS) - A háborús helyzet csak ráerősített a COVID okozta lelki károkra. Ez így együtt már komoly erőfeszítéseket igényel minden segítőtől

2022.március 1-én a Mental Health Europe magyar fókuszpontjának képviseletében részt vettünk a "Trauma és a stressz szerepe a mentális egészség területén és áttekintés egy új kutatásról" című webináriumon,amely a traumás tapasztalatokat járja körül.Az EMDR egy bizonyítékokon alapuló integrált pszichoterápia,amely elsősorban a poszttraumatikus stressz szindrómára és az ehhez társuló más mentális problémákra fókuszál,ideértve a szomatizációt is.Különös,hogy a webinárium összehívásakor még nem volt háborús konfliktus,de amely így ugyancsak napirendre kerülhetett.Természetesen a megelőzés és a hatékony kezelés is szóba kerültek.A COVID és a háború együttesen már akutan kezelendő,mivel mindkettő váratlan,elképzelhetetlen volt és mindkettő sürgősen kezelendő,elsősorban a szorongás okán.Az Ukrajnából menekülők lelki segítségére felkészültünk,de azt csak távolról tudjuk nyújtani.Egy jelentős adomány azonban már a határon van.Ismét hangsúlyozzuk az ún.lelki oltópontok felállítását,a kettős krízis kezeléséhez,melyhez bármely szakember elegendő,pl.pszichológus,rezidens,mentálhigienés,szociális munkás stb.Szakorvosra csak súlyos esetekben van szükség.Az érdekvédelem mindent meg fog tenni,ahogy eddig is.Ugyanakkor a háború kapcsán osztjuk Reinold Schmücker a vesztfáliai Vilmos Egyetem filozófiaprofesszora véleményét.Könyvének címe:Lehet-e igazságos egy háború?

Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF