2022. március 9., szerda 10:26

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. március 9., szerda (OS) - A magas infláció miatt, soron kívüli nyugdíj kiegészítésre van szükség.. A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában.

    Az évelejei nyugdíjemelés arra a törvényi kötelezettségre épült, hogy a tervbe vett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékű emelés biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. A tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvényben szereplő három százalékos inflációs prognózis tarthatatlansága már hamar kiderült a döntéshozók számára is. A tervezett pénzromlás mértékéhez igazodva decemberben (MK. 225. sz. XII.9-én) a Kormány öt százalékos nyugdíjemelésre korrigálta a téves várakozását.
A tényleges fogyasztói árnövekedés mértékét a KSH által nyilvánosságra hozott 2022.januári 7,4 %-os, majd a februári 7,9 %-os, továbbá a márciusi 8,3 –%-os pénzromlás mutatja. A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában. Az időseknek jogszerűen járó nyugdíj kiegészítés összegének visszatartásával a Kormány a nyugdíjasokat ismét kényszerhitelezővé teszi.
Elvárjuk a Kormánytól, hogy intézkedjen a tényleges inflációhoz igazodó, soron kívüli nyugdíj-kiegészítés folyósítása érdekében. Az alacsony nyugellátásban részesülő honfitársaink életkörülményeinek és életkilátásainak romlása miatt, nem fogadhatóak el a későbbi korrekciók ígéretei.

     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.