2022. március 11., péntek 17:56

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. március 11., péntek (OS) -

    2. (folyt.) Az adós akarata ellenére a tisztességtelen, semmis szerződést meggyógyíthatja-e a bíróság? Abból a célból, hogy az adóst mindenképpen terhelje a számára végzetes deviza elszámolás, beírható-e a szerződésbe utólag az MNB árfolyama? Kapott-e az adós olyan írásos tájékoztatást, hogy a devizahitel rendkívül veszélyes, mivel súlyos következményekkel járhat a pénzügyi helyzetére? Ismertetni kellett volna-e, hogy folyamatos és tartós forintgyengülésre kell számítani, aminek a hatására a havi törlesztő részlet az induló többszörösére emelkedik? A szerződéskötés előtt, megfelelő időben kapott-e tájékoztatást az adós, hogy megalapozott, felelősségteljes döntést tudjon hozni? Tisztességes bírói eljárásban volt-e részük a banki károsult családoknak?
3.    Nem lehet egyetlen befejezett devizahiteles pert sem lezártnak tekinteni. Szükség esetén minden bírósági ügyet "újra kell nyitni" azért, hogy a fogyasztók tisztességes bírói eljárásban részesülhessenek.
4.    A bankok több millió szerződés során visszaéltek a hatalmukkal és önkényesen emelték a kamatokat. Azért, hogy ne kelljen több millió pert indítani a tisztességtelen bankok ellen, szükségessé vált, hogy törvény írja elő a szerződések újraszámolását. Ez történt 2015-ben. Amennyiben a bankok nem ismertették a deviza elszámolás veszélyeit, valótlan tájékoztatást adtak az árfolyamkockázatról, ez a szerződési pont tisztességtelen. Kiesik a szerződésből a deviza alapú számolás.  
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.