2022. március 11., péntek 17:56

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. március 11., péntek (OS) -

    4. (folyt.) Olyan új tisztességes elszámolásra van szükség, melyben nincs az árfolyamváltozásnak semmilyen hatása.
5.    "A banki szektorban legnagyobb felhördülést keltő, "tiszta lapként" emlegetett elképzelés kikerült a nyolc pontból…" – írták 2010 őszen a Rogán Antal és Kósa Lajos "adósmentő csomagjával" kapcsolatban a lapok.  A 2010-ben elutasított javaslat: "az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg". Jelenleg, ha a bank "viszi a zálogtárgyat", azonban az adós tartozása (még a tisztességes újraszámolás után is) ennél magasabb, akkor az adósnak a különbözetet még ki kell fizetnie. Ettől a fizetéstől menti meg az adóst az "elsétálás joga".
6.    Az elsétálás joga azoknak is segítség lehet, akik az elmúlt években vettek fel kölcsönöket. Sajnos előfordulhat, hogy a jelenlegi magas ingatlan árak csökkennek, nyomott áron lehet csak ingatlant értékesíteni – az adós pedig épp erre kényszerül mert valamiért nem tudja fizetni a törlesztéseket.

A Hiteles Mozgalom szerint van arra komoly esély, hogy idén, 2022-ben minden nyitott kérdésre válasz kerüljön, így csak az újraszámolás és annak ellenőrzése csúszhat át a következő évre, 2023-ra.

Az egyesült ellenzék programjából, a devizahiteleseket érintő többi pont összesítve megtalálható a Hiteles Mozgalom honlapján.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.