2022. március 17., csütörtök 16:46

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 17., csütörtök (OS) - A politikai pártok adatkezeléssel járó tevékenységei az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása napjának közeledtével különösen előtérbe kerültek. A politikai szervezetek az országgyűlési képviselőjelöltek ajánlásgyűjtésén túl egyéb célokból is gyűjtenek személyes adatokat az állampolgároktól. Adatgyűjtés személyesen, közterületen és online térben is zajlik.

    A NAIH a 2021. február 19-i ajánlásában  felhívta a figyelmet arra, hogy az adatkezelés megkezdése előtt meg kell határozni a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679/EU rendeletben (a továbbiakban: GDPR) meghatározott kötelezettségek végrehajtásának felelősét, az adatkezelés céljait egyértelműen meg kell határozni, továbbá kiemelten figyelmet kell fordítani az érintettek adatkezelésről történő megfelelő tájékoztatására és az érintetti jogok biztosítására.

A NAIH-hoz ez évben több bejelentés érkezett a Normális Élet Pártja (a továbbiakban: Párt) internetes oldalán folytatott adatgyűjtés jogszerűségét kifogásolva. A Párt "Kérjük adja meg a pontos adatait, és ezzel támogassa az országgyűlési képviselő jelöltünket" cím alatt többek között a személyi azonosító személyes adatot is gyűjtötte és jelenleg is gyűjti kötelezően megadandó adatként.


     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.