2022. március 25., péntek 11:48

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. március 25., péntek (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) üdvözli, hogy Magyarország Kormánya konkrét intézkedéseket tett a gyógyászati segédeszköz ellátás zavarainak megszüntetése érdekében.

Többek között azért, mert a mostani intézkedések során sok nélkülözhetetlen, több százezer beteg által használt termék – pl. pelenkák, katéterek, a sztómaterápia eszközei, a vérelemzéshez használt tesztcsíkok, a kötszerek, stb. – is kimaradt az áremelés lehetőségéből. Miközben a közelmúltban ezeknél is ellátási problémák alakultak ki vagy rövid időtávon belül fognak kialakulni. (Az inkontinencia ellátásban márciustól olyan termékek elérhetősége szűnt meg, amelyek éves felhasznált darabszáma összesen csaknem elérte a 3 milliót).
Az OSZ szakmai véleménye szerint, megnyugtató és hosszú távú megoldást a termékcsoport-szintű azonnali árkorrekciók lehetővé tétele, a gyse-érdekképviseletek által korábban írásban javasolt éves árindexálás bevezetése és a vonatkozó jogszabályok modernizálása, átalakítása jelenthet.

Kiadó: Orvostechnikai Szövetség