2022. március 29., kedd 17:52

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 29., kedd (OS) - A JCC Budapest–Bálint Ház 2022. április 1-től leválik az eddig őt működtető Mazs Alapítványról, és Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány néven önállóan folytatja munkáját.

    A magyar zsidó közösség otthona, a JDC-MAZS által alapított Bálint Ház 1994-ben nyitotta meg kapuit, Közép-Kelet Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Az első projektek között volt a Salom Klub (a holokauszt túlélők klubja), az Éden Játszóház, a délutáni iskola, a más-képességű gyerekeknek szervezett táncház és a Kalandház. Az évek során a Bálint Ház programjai folyamatosan gazdagodtak és színesedtek, egyebek között a Fitneszteremmel, a mindenki által jól ismert Judafesttel, a zsidó közösségen kívül is sokakat megmozgató Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal (ZSIFI), a Hanukatalizátor díjátadóval (a zsidó közösségért legtöbbet tevők számára szóló díj) és az informális zsidó oktatásban fontos szerepet játszó Zsidó Tudásközponttal. 2019-ben csatlakozott a zsidó közösségi házak nemzetközi hálózatához, és nevét JCC (Jewish Community Center) Budapest–Bálint Ház-ra változtatta.
"Megalakulásakor a Bálint Ház úttörő program volt, korábban Magyarországon nem volt ilyen jellegű, részvételen alapuló közösségi ház. Ráadásul abban az időben a zsidóság szinte kizárólag magánügy lehetett. A MAZS Alapítvány 28 évig működtette programjaként a Bálint Házat, és kísérte végig, ahogy kultúrházból közösségi központtá válik." mondta Taly Shaul, a MAZS Alapítvány általános igazgatója.

     Kiadó: Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS)

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.