2022. április 1., péntek 07:46

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 1., péntek (OS) - Amerikai versenygyőzelme óta először hallható Budapesten az új magyar innovatív hangszer, a glissotar. Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás találmánya, a folytonos hangmagasság-változtatást (glissando) lehetővé tevő tárogató márciusban Atlantában az első helyet és a közönségdíjat is elhozta a Guthman hangszerversenyről. A Budapesti Vonósok megrendelésére Ajtony Csaba írt először darabot glissotarra és vonószenekarra.

    Az alkotók 2016 óta dolgoznak egy olyan hangszercsalád kidolgozásán, amely a teljes hangtartomány bármely hangját megszólaltathatja, akár végig csúszkálva a hangok között. A Sonus Alapítvány 2020-21-ben A tárogató tegnapja és holnapja címmel mutatta be a glissotart a nagyközönségnek: egy nyilvánosan elérhető kisfilm készült és a világ minden pontjáról 75 zeneszerző küldött miniatűröket az új hangszerre, amelyeket egy koncerten és egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő előadáson is bemutattak.
Most arra is fény derül, hogyan tud a glissotar párbeszédbe lépni hagyományos hangszerekkel. A Budapesti Vonósok Klasszikusok tükrében sorozatában Ajtony Csabát kérte fel, hogy a glissotarra és vonószenekarra írjon darabot. A zeneszerző Veress Sándor Négy erdélyi táncát választotta a klasszikus művek közül, erre reflektál Cantabile című darabja, ami címéhez méltóan énekre hívja az új hangszert és a zenekart a Budapest Music Centerben tartandó koncerten.

     Kiadó: Sonus Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.