2022. április 2., szombat 00:01

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 2., szombat (OS) - Az Európai Unió Bírósága (Curia) 2022. március 31.-i döntésével kilőtte a magyar Kúrián kidolgozott "kegyelemdöfést". Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom már hosszú évek óta küzd azért, hogy a devizahiteles, pernyertes fogyasztók ellen készített kúriai csapda megszünjön és a banki károsult adós tisztességes elszámolásban részesüljön.

        A C-472/20 sz. ügyben a Curia megerősítette azt az évek óta tartó bírói gyakorlatot, amely fogyasztók védelmét helyezi előtérbe: "egy tisztességtelennek minősített szerződési feltételt főszabály szerint úgy kell tekinteni, mint amely soha nem is létezett, vagyis a fogyasztóra nézve nem fejthet ki joghatást". A Curia arról is döntött, mi ilyenkor a teendő: "a tisztességtelen jelleg megállapításának lehetővé kell tennie azon jogi és ténybeli helyzet helyreállítását, amelyben a fogyasztó e tisztességtelen feltétel hiányában lett volna; többek között azzal, hogy a fogyasztó számára biztosítja az eladó vagy szolgáltató jogalap nélküli – a fogyasztó kárára az említett tisztességtelen feltétel alapján való – gazdagodásának visszatérítéséhez való jogot"…
     A sikernek örül a Hiteles Mozgalom, azonban rögzíti, hogy a siker nem a saját munkájának a gyümölcse. A Curia döntése után a Lombard per a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.
Részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.