2022. április 2., szombat 10:53

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 2., szombat (OS) - A C-472/20 ügyben hozott döntést az Európai Unió Bírósága. Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom arra hívja fel a figyelmet, hogy a perben a hazai bíróság megállapította, hogy a Lombard "elfelejtette" beleírni a szerződésbe, hogy a (deviza) kamat 22,32% és a teljes szerződés semmis volt, mert nem volt megfelelő az árfolyamkockázat tájékoztatás. A bíróságban aggály merült fel a Kúria által kidolgozott "kegyelemdöfés" jogszerűségével kapcsolatban. A vita tárgya tehát az elszámolás mikéntje.

    A Lombard ügyfele 2009-ben kölcsönként 1.417.500 Ft-t kapott, a szerződés 2015-ös felmondásáig 3.151.644 Ft-ot fizetett meg.
Az adós a perben "jogalap nélküli gazdagodás címén a szerződés érvénytelensége okán kérte" 1.734.144 Ft visszafizetését a Lombardtól.
A Lombard a perben kérte: "a bíróság a megkötésig visszaható hatállyal nyilvánítsa érvényesnek" a szerződést: az ügyleti kamat legyen 23,07% (forint kamat) és az adós fizessen még neki 490.102 Ft-t valamint késedelmi kamatot.

Ilyen hatalmas különbség van akkor, ha alkalmazásra kerülne a Kúria által kidolgozott "kegyelemdöfés".  

A bankok 2,3 millió deviza alapú szerződést kötöttek úgy, hogy becsapták az ügyfeleiket. Jogos igényük, hogy ha perelnek és a bíróság megállapítja az igazságot, akkor számukra kedvező elszámolásban legyen részük.

A Hiteles Mozgalom szerint viszont egyedi perek nélkül, minden szerződést újra kell számolni, mert vélelmezhető, hogy a bankok minden szerződés esetén becsapták az ügyfeleiket.
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.