2022. április 20., szerda 20:04

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. április 20., szerda (OS) -

A mai naptól elérthető az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság "Menedekes" elnevezésű ingyenes mobil applikációja. A Főigazgatóság munkatársai fejlesztették ki rövid idő alatt azt az egyedi mobil applikációt, mely az orosz-ukrán háború elől menekülőknek segít a menedékes kérelem feltöltésben, adataik elektronikus rögzítésében. Az alkalmazást az OIF saját erőforrásokból készítette, a fejlesztést az OIF Informatikai Főosztálya végezte. A "Menedekes" elnevezésű applikáció az OIF honlapjáról elérhető felületről "ukran2022.oif.gov.hu" tölthető le, ahol számos hasznos információ is található. Az applikáció jelenleg Androidos készülékeken működik. A menedékes kérelem űrlap magyar és ukrán nyelven érhető el az applikációban.
Az applikáció segítségével gyorsul az ügyintézési folyamat, ugyanakkor az adatok elektronikus rögzítése még nem minősül a kérelem benyújtásának, az elektronikus adatrögzítést követően továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése céljából. Emellett a menekültügyi hatóság a regisztráció során megadott e-mail címen keresztül már előzetesen tájékoztatni tudja a kérelmezőket a lényeges körülményekről, pl. hiánypótlásról.

Kiadó: Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság