2022. április 28., csütörtök 14:31

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. április 28., csütörtök (OS) -

    Csodálkozással értesültünk arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián. Különösen furcsa, hogy a kifogás mindössze néhány héttel azt követően merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisi ülésén a kérdésről hatásköri vitát folytatott. Meggyőződésünk, hogy a felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze.

Kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható, vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul. A magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz a személyes gyarapodását szolgálja. Mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, és mindkét esetben a kirendeléshez a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni.

     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.