2022. április 29., péntek 11:07

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. április 29., péntek (OS) - Az állomások mindegyike képes a csapadékmennyiség, a hőmérsékleti adatok, valamint a páratartalom és a légnyomás mérésére éppúgy, mint a szélirány és szélsebesség meghatározására. Az aeroszol-mérőegységek alkalmasak a levegőben szálló részecskéken megtapadt radioaktív anyagok kimutatására. Az adatok a mérőállomások többségéről tízpercenként érkeznek, azonban riasztás esetén egyperces adatküldési gyakoriságra állnak át. Az állomások minimális karbantartási igény mellett folyamatos, automata üzemben dolgoznak. Biztonsági elemekkel, villámvédelemmel ellátottak, a helyi adatgyűjtő rendszer fejlesztésével pedig a hálózat már vezeték nélküli adatátvitelre is képes.

        A pályázat keretében a mérési adatokat megjelenítő szoftver is megújult, így egy modern, felhasználóbarát, térinformatikai alapú felület segíti az értékelőközpont szakembereinek munkáját. Az új szoftver térképen jeleníti meg a mérőállomásokat, folyamatosan mutatja a dózisteljesítmény-értékeket, jelezve, ha a mérési eredményekben változás áll be.

     Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.