2022. május 1., vasárnap 12:18

Bencsik János független országgyűlési képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. május 1., vasárnap (OS) - Szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezem az Országgyűlésben

        A hétfőn összeülő új Országgyűlés rögtön az elején megmutathatja, hogy valóban az ország jövőjéért kívánnak dolgozni. A Második Reformkor Alapítvány javaslata az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi igazságtalanságát orvosolná, megelőzve a nyugdíjrendszer összeomlását is.
     Május 1-jén a Polgári Válasz országgyűlési képviselőjeként benyújtottam a Második Reformkor Alapítvány javaslatát, melynek értelmében a nyugdíjak kiszámításakor a jövőben figyelembe vennék a felnevelt gyermekek számát és végzettségét. Az új szabályozás az 1970. január 1. után születettekre vonatkozna. A nyugdíjak legfeljebb 95 százalékáét folyósítanák a hagyományos elv (szolgálati időn és átlagkereseten alapuló számítás) szerint, és legalább 5%-át szülői nyugdíj formájában. Ezt az összeget az határozná meg, hogy az adott nyugdíjas hány gyermeket nevelt fel, és milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe.
     Ezzel enyhítenénk azon a súlyos diszkrimináción, amely a gyermeket vállalókat sújtja idős korukban. A nyugellátásokat az aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák. Minél több gyermeket nevelt fel és taníttatott ki élete folyamán valaki, annál többet tett a rendszer fenntarthatóságáért. A gyermeknevelés rengeteg plusz költséggel és munkával jár, amelyet a jelenlegi nyugdíjszisztéma semmivel sem honorál.

     Kiadó: Bencsik János független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.