2022. május 10., kedd 13:56

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. május 10., kedd (OS) - Soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi (Fairtrade) termékek forgalma hazánkban. A méltányos kereskedelem piacát a Tudatos Vásárlók Egyesülete méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2020-as évre vonatkozó eredmények, melyeket a május 14-i Fairtrade világnap alkalmából tesznek közzé.

    Világszerte nő a fogyasztói igény a fenntartható élelmiszerek iránt, ezen belül pedig megugrott a Fairtrade minősítésű termékek és összetevők piaci forgalma. Több mint 37 000 különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte 131 országban, beleértve Magyarországot. Azzal, hogy a vásárlók Fairtrade minősített terméket választanak,hozzájárulnak az etikus termeléshez, tesznek a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások kizsákmányolása ellen. A Fairtrade termékek kereskedelme 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 9.8 milliárd eurós értéket, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legnépszerűbb termékek a kávé, kakaó, csokoládé, tea, banán, méz, virágok, gyapjú, de egyre gyakrabban feltűnik az arany is alapanyag vagy ékszer formájában.
A magyar növekedés meghaladja a nemzetközi trendeket.A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 éve méri a magyar Fairtrade piac nagyságát, amiről 2014 óta állnak rendelkezésre adatok. Két év alatt, 2016-ig közel hétszeresére nőtt a piac, majd 2016 és 2017 között ismét meghétszereződött a forgalom 3,6 milliárd forintra.
     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.