2022. május 10., kedd 13:56

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 10., kedd (OS) - 2020-ban a méltányos kereskedelmi termékek forgalma Magyarországon már meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ezzel a növekedés üteme felülmúlta mind az infláció, mind az élelmiszerárak növekedését. Az első mért évhez képest százszoros(!)az eredmény.

    "A növekedés legfőbb oka, hogy 2014 óta globálisan bővül a Fairtrade minősített összetevőket tartalmazó termékek köre. Míg korábban azok a termékek kaphattak minősítést, amelyeknek minden lehetséges összetevője méltányos kereskedelemből származott, 2014-től azok a termékek is beléphettek a minősítő rendszerbe, amelyeknek csak a kakaó vagy a cukor összetevője minősített. 2018-tól a védjegy bármely terméken látható, ha például kesudió, méz, rizs, vanília, kakaó, mangó, cukor vagy tea összetevője minősített. Tehát egyre több terméken látható a jel" -állítja az Egyesület szakértője.
2020-ra a magyar piacon is tömegével jelentek meg azok a termékek, amelyeknek csak egyik összetevője minősített, elsősorban a diszkontláncokban találnak ilyeneket a fogyasztók.A növekedés másik fő összetevője, hogy a különböző élelmiszerkereskedelmi láncokban, illetve feldolgozott élelmiszereket áruló drogériákban egyre több sajátmárkás terméknek van Fairtrade minősítése. Az áruházláncok és a speciális bioboltok, delikáteszek, elkötelezett büfék mellett olyan meglepő helyeken is találkozhatunk már a méltányos kereskedelemmel, mint az osztrák vasúttársaság (ÖBB)Budapestről Bécsbe tartó járatainak büfékocsijai.A piaci adatok mérését a NielsenIQ Hungary végezte.
     Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.