2022. május 12., csütörtök 17:41

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 12., csütörtök (OS) -

    Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarország számára az orosz földgázforrásnál jelenleg nincs olcsóbb, ezért bármilyen alternatíváról is beszélünk, ezekkel sokkal drágább lenne a hazai ellátás. Mint mondta az energiahordozókat érintő szankciók miatt a hazai gazdaság és ipar működése, illetve versenyképessége már rövid távon is súlyosan sérülhet. Magyarország számára tehát rövid és közép távon nincs alternatívája az orosz gázforrásnak - mondta.
Horváth Péter János rámutatott, hogy nagyobb földgázmennyiségek LNG-forrással való kiváltására is csak közép távon van lehetőség. Ehhez két dolog szükséges: a visszagázosító kapacitások fejlesztése, valamint a visszagázosító terminálok és a gázt felhasználó földgázpiacok közötti kapcsolat kiépítése, fejlesztése, ami évekbe telik.
A rezsicsökkentés eredményeiről szólva kiemelte, hogy az intézkedés eddig összesen körülbelül 2000 milliárd forint megtakarítást eredményezett a magyar fogyasztóknál. Hozzátette, hogy már az uniós tagállamok többségében is történtek lépések a lakossági árak féken tartása érdekében, sőt maga az Európai Bizottság is elismeri a beavatkozások szükségességét.

     Kiadó: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.