2022. május 14., szombat 15:39

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye
    Budapest, 2022. május 14., szombat (OS) - 2700 km a műanyagmentes Dunáért

Naponta 4 tonna műanyag kerül a Fekete-tengerbe a Duna-deltánál. Hogyan lehet felhívni a lakosok figyelmét a problémára? Különleges és elismerésre méltó megoldást választott Andreas Fath, a Furtwangeni Egyetem "úszó professzora", aki a Dunát 2700 km hosszban ússza át a tiszta, műanyagoktól mentes folyóért.
A KKM irányításával az EU Duna Régió Stratégia (DRS) vízminőség védelmi prioritási területén 14 ország szakértői működnek együtt a Duna és mellékfolyói vízminőségének javítása érdekében. A DRS magyar szakértői is társulnak ezért a Város és Folyó Egyesület (VALYO) által szervezett közösségi dunai átevezéshez és számos résztvevővel együtt üdvözlik a kémikust, aki a CleanDanube projekt keretében május 14-én úszva érkezik Budapestre. Az átevezés a Római partról indul és a 11. kerületi Árasztó-partra érkezik 11:30 körül, ahol mobillaboros mintavételre és vízminőségvédelmi műhelyre kerül sor 13:30-tól.
A mikroműanyagok mennyiségének felmérését először a 2019-ben Budapestről útjára indított 4. Közös Duna Felmérés végezte el. A KKM 2017-ben Hidvégi-Üstös Pál "70 maraton a Dunáért" elnevezésű programjával irányította a figyelmet a folyóra, majd 2019-ben tanulmányt készített a műanyag szennyezésről és támogatja a Tid(y)Up projektet, ami 7 ország szakértőivel vizsgálja 2020 óta a szennyezést és hatását. A KKM 2021-ben egy hiánypótló kutatást is finanszírozott 5 szennyvíztisztító mikroműanyag eltávolítási hatékonyságának felmérésére a Duna mentén.
     Kiadó: Külgazdasági és Külügyminisztérium