2022. május 15., vasárnap 14:09

A Város és Folyó Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. május 15., vasárnap (OS) - Szombaton evezősök vették birtokba a Dunát Budapesten. Közel kétszáz résztvevővel és gördülő zárlattal vonult át fővároson a Város és Folyó Egyesület regattája a Budapest Átevezés. Az Óbudától Újbudáig tartó felvonuláson a Duna városi szerepére és szabadidős használati lehetőségeire és a Duna vízminőségének javítására, és magas mikroműanyag tartalmára hívta fel a figyelmet a Valyo.

        A Római-parton gyülekeztünk, hogy megtegyük a majd két órás különleges kirándulást a Dunán. A legtöbben kenuval vágtak neki a közel 15 kilométeres távnak, a menetről hihetetlen panoráma és természetközeli élmény fogadta a részvevőket, a jól ismert Margit vagy Hajógyári szigetet a vízről nézve új arcát mutatta mindenkinek. A csapatok legnagyobb élménye a hidak alatti átkelés, amit mindig nagy kurjongatás kísért. A Budapest Átevezés része a nemzetközi Cleandanube projektnek, melynek keretében Andres Fath “úszó professzor" 2700 kilométert tesz meg a Duna eredetől a torkolatáig és közben folyamatosan méri a kutató stáb a vízben levő szennyezőanyagok tartalmát.
     Az evezés befutóján az újbudai Árasztó Parton a Valyo új ideiglenes, köztéri helyszíne fogadta a résztvevőket, röplapdapályával, tűzrakókkal, játszótérrel. A helyszín önmagáért beszél: a kopár árvízi töltésen kinőtt a földből egy új nyüzsgő és élettel teli mini köztér. A Valyo és az Újbudai önkormányzat közös kísérleti projektje egy víziót mutat meg, milyen lehet hosszú távon ez a partszakasz, az átalakulása után padokkal és köztéri funkciókkal.
    
     Kiadó: Város és Folyó Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.