2022. május 20., péntek 18:02

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. május 20., péntek (OS) - 90 éve tragikus körülmények között hunyt el vitéz Endresz György világhírű óceánrepülő őrnagy a Justice for Hungary - Igazságot Magyarországnak gép pilótája.

    A hős pilóták nemcsak egy kimagasló sportteljesítményt értek el, hanem az égre írták egy nép fájdalmát, szenvedését, és ugyanakkor a reménybe vetett hitét is az égbekiáltó igazságtalanság kapcsán, hogy Igazságot Magyarországnak! Az akkori világsajtó megírta és felhívta a világ figyelmét arra, hogy a trianoni diktátummal megcsúfolt, szétdarabolt országra tekintsenek. A sajtóközleményekben olvasható volt, hogy van egy nemzet, amely minden megalázottsága ellenére sem nyugodott bele sorsába, élni akar, mert benne erő és élet van. A magyar hősök erős akarata világhírt szerzett a magyar névnek és behálózta a Földet a Justice for Hungary - Igazságot Magyarországnak kiáltás. Az óceánrepülők római világkongresszusára 1932. május 21-én Endresz György új repülőtárssal, Bittay Gyula navigátorával indult Rómába. A két pilóta 10 óra 15-kor rádióüzenetet küldött Budapestre, hogy Szombathely közelében most repülik át a trianoni határt. Miután a rádiókapcsolat megszakadt, már csak a hivatalos római tájékoztatásból értesült a magyar nemzet, hogy a Justice for Hungary repülőgép 14 óra 45 perckor, Littorio repülőterére érve, leszállás közben oldalra billent és lezuhant. Rövidesen közlemény jelent meg Budapesten a Justice for Hungary repülőn hősi halát halt Endresz Györgyről, a nemzet mártírjáról.

     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.