2022. május 21., szombat 14:53

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. május 21., szombat (OS) - Május 21-én szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjait a Múzeumkertben. Az elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki.

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte: dr. Bereczki Ibolya, mint a bizottság elnöke, dr. Mészáros Balázs, dr. Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság, továbbá dr. Kemecsi Lajos, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének, dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország képviseletében. Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek: a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménynek érdemelte ki.

A Magyar Múzeumok Online itt mutatta be a díjakra esélyeseket: https://magyarmuzeumok.hu/cikkek/az-ev-muzeuma
     Kiadó: Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület