2022. június 3., péntek 06:48

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. június 3., péntek (OS) - MÉG NAGYOBB LEHÚZÁS, MINT A "KETTŐS MINŐSÉG"

    
Sokan gondoljuk, hogy egy termék Magyarországon forgalmazott változata, eltér a külfölditől és a hazait silányabbnak hisszük, ami néha jogos, de nem mindig.

A termékek közötti eltérésnek ("kettős minőség") jogszerű és objektív oka is lehet.

A fogyasztók érdekinek védelme, a gyártók segítése, valamint az indokolatlanul "kettős minőségű" termékek visszaszorítása érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal útmutatót készített.

Nem árt azonban, ha tudjuk, fogyasztói megtévesztés lehet az is, ha egy gyártó, a termék fő összetevőit hagyja ki, vagy olyan mértékben csökkenti, amitől a termék elveszti jellegzetességét, rendeltetését és csak nevében marad az, ami.

Ilyen tipikus megtévesztés lehet például, egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú italt, energiaitalnak nevezni.

Egy energiaitalnak az a rendeltetése, hogy adjon energiát, ami főleg a benne lévő szénhidrátoknak (cukor) köszönhető és éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Egy valódi energiaital koffeintartalma 32mg /100ml, ami nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg.

Az utóbbi időben viszont megjelentek a "kiherélt" energiaital változatok is, amelyek koffein tartalma csak egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml). Ezek pedig már csak nevükben energiaitalok. Ezt erősíti a NETA törvény is "energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget".

Legyünk figyelmesek, mindig nézzük meg mit veszünk!

     Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.