2022. június 15., szerda 10:20

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2022. június 15., szerda (OS) - Jogtalan volt Békés Gáspár elbocsátása a Fővárostól a törvényszék szerint

    Békés Gáspárt tavaly bocsátotta el a főváros, miután lejáratókampányt indított ellene a kormánymédia. Békés szakmai munkájával kapcsolatban kifogás nem merült fel, szakirányú végzettségeit a világ vezető egyetemein szerezte.
A döntés ellen számos humanista szervezet is tiltakozott.
Békés tucatnyi halálos fenyegetést is kapott, így felkerült a veszélyeztetett humanisták nemzetközi listájára.
A Törvényszék megállapította, hogy Békés elbocsátása politikai alapú diszkrimináció volt. Az eljárásból az is kiderült, hogy a Főváros többek között előbb közölte a kormánymédiával Békés figyelmeztetését, mint az érintettel, és hamisan akarta a kibocsátott figyelmeztetést utasításként feltüntetni a törvényszék előtt.
A Főváros ráadásul azzal érvelt, hogy valójában azért bocsátották el Békést, mert személyes Facebook-profilján megvédte magát, ezért nem volt egyértelmű, hogy hivatalnokként vagy magánszemélyként nyilatkozik-e, habár a fővároson kívül senki sem állította, hogy Békés hivatali minőségében szólalt volna meg. A Főváros győzelme tehát azt jelentette volna, hogy a munkavállalókat el lehet bocsátani, ha nem jelzik minden egyes online megszólalásuknál, hogy épp nem hivatalnokként nyilvánulnak meg.
A magát baloldali-liberálisként meghatározó budapesti városvezetés fellebbezést nyújtott be; esetleges győzelmük csorbítaná a szólás-, sajtó- és világnézeti szabadságot és a munkavállalói jogokat.
     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.