2022. június 15., szerda 19:50

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye
    Budapest, 2022. június 15., szerda (OS) - Rossz időkre emlékeztet az újságírók megfigyelése

    A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik az ellen, hogy magyar külképviseletek magyar újságírók külföldi szakmai útjairól információkat gyűjtsenek, s arról jelentsenek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Magyarország 2004 óta az európai közösség tagja. A belépéssel elfogadta az Európai Unió értékrendjét és szabályait, amelyekben a sajtószabadság kiemelt szerepet kap. Érthetetlen, kiben nem bíznak: a független magyar újságírókban vagy az Európai Unió tagjaiban? Mindkét változat rossz.

A MÚOSZ szerint megengedhetetlen, hogy az Európai Unióval szemben egyre élesedő politikai játszmában a független újságírók látogatásairól, találkozásairól született ellenőrizhetetlen nagykövetségi jelentéseket ütőkártyának használják, egy foglalkozás képviselői ellen hangoljanak.

Követeljük, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vonja vissza az erre vonatkozó utasítását, mert az rossz fényt vet az országra, s régi idők baljós emlékét idézi fel, amikor külföldi útjaik során titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelték a sajtómunkásokat. Azóta túl vagyunk egy rendszerváltáson. Ne hozza vissza senki a régi, leváltott korszak elfogadhatatlan gyakorlatát.

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

     Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.