2022. június 24., péntek 08:57

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. június 24., péntek (OS) - A matuzsálem fák megőrzése és népszerűsítése fontos feladat

    A matuzsálem fák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, és fontos a népszerűsítésük és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében, csütörtökön. A Bölcs Fák projekt záróeseményén a résztvevők értékelték az elmúlt másfél évet és megfogalmazódott, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a természetkedvelő nagyközönség és különösen a fiatalok megnyerésére és tájékoztatására, a kertturizmus fejlesztésére. A botanikus és gyűjteményes kertek világa érték, amely felfedezésre érdemes.

A rendezvényen Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége elnökének meghívására részt vett Szűcs Nelli és Trill Zsolt, a Nemzeti Színház művészei, Laposa Julcsi népzenész és Mezei Dániel műsorvezető is, illetve Rácz András államtitkár, aki kiemelte: a kertkultúra, a biodiverzitás védelme, a természetvédelem, mind a természetvédelemért felelős tárca feladatai közé tartoznak, azonban az állami felelősségvállaláson túl ezen értékeink megőrzése szélesebb körű összefogást igényel, melynek részesei a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a kutatóműhelyek. A gyűjteményes és történeti kertek kiemelt szerepet töltenek be egy-egy növényfaj vagy faegyed évszázadokon át tartó megőrzésében.

     Kiadó: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.