2022. június 25., szombat 10:36

Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. június 25., szombat (OS) - Hőségriadó: fokozott figyeljünk a házi kedvencekre is

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen... A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az állatokról való gondoskodás a gazdi feladata.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem – ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is.

Néhány hasznos tanács az Orpheus Állatvédő Egyesülettől a nyári melegben:
- nagyobb sétákat kora reggelre és késő délutánra időzítsük,
- állatunk mindig el tudjon szabadon húzódni árnyékos helyre,
- legyen számára sok - sok friss ivóvíz biztosítva,
- tűző napon, autóban állatot hagyni tilos.
     Kiadó: Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület