2022. június 26., vasárnap 10:00

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye
    Budapest, 2022. június 26., vasárnap (OS) - Kirgizisztánban tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, ahol részt vett a TürkPA ülésén, és felavatta Almásy György magyar utazó emléktábláját.

        A kirgizisztáni Csolpon-Atában tartotta soros ülését a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) Parlamenti Közgyűlése (TurkPA), amelynek munkájában részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Magyarország megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában.
     Lezsák Sándor az ülés kapcsán kétoldalú megbeszéléseket folytatott kirgiz partnerekkel, így Talant Mamitovval, a kirgiz parlament elnökével és a tagországok parlamenti vezetőivel, valamint a kirgiz kulturális, illetve az oktatási miniszterrel. A Közgyűlés döntött arról, hogy a TÁSZ közelmúltbeli névváltoztatásához igazodva módosítja elnevezését.
     A magyar politikus kirgizisztáni útja során ellátogatott a Tien San hegység lábánál fekvő Karakol városba, ahol felavatta Almásy György magyar utazó és keletkutató emléktábláját. Almásy György előbb 1900-ban, majd 1906-ban vezetett expedíciót a térségbe. Második alkalommal a Karakol városban ma is álló Pedagógiai Főiskolán szállt meg, amelynek falán a biskeki magyar nagykövetség állított emléktáblát.

     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.