2022. június 29., szerda 17:28

Dr. Túri Anikó pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár közleménye
    Budapest, 2022. június 29., szerda (OS) -

    
Dr. Túri Anikó államtitkár: Mindenki fontolja meg a hitelmoratórium meghosszabbítását

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság következményeinek enyhítése és a családok megvédése érdekében a Kormány 2020 márciusában bevezette a hitelmoratórium intézményét. A nemzetközileg egyedülálló intézkedés lényege az, hogy a moratóriumot igénylők mentesülnek a hitelük törlesztőrészleteinek fizetése alól. Ma már egyértelmű, hogy sehol máshol a világon nem kaptak ilyen hosszú időre szóló védőhálót a rászoruló családok és vállalkozások.
Tekintettel a háborús inflációs és gazdasági helyzetre a moratórium igénybevételének lehetőségét a Kormány - immáron negyedik alkalommal - 2022. június 16-ai ülésén meghosszabbította. A döntés értelmében, a moratóriumban részt vevők 2022. július 31-ig tudnak nyilatkozni hitelt nyújtó bankjuknál arról, hogy 2022. december 31-ig továbbra is igénybe kívánják venni a törlesztőrészletek alóli mentesítést.
A Kormánynak a hosszabbításra vonatkozó döntése csak olyan rászoruló lakosokra (nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük) és vállalkozásokra (amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza) vonatkozik, akik jelenleg is igénybe veszik a kedvezményt. A magyar Kormány továbbra is elkötelezett minden magyar család és hazai vállalkozás védelme mellett, ugyanakkor mindenki figyelmét felhívja arra, alaposan mérlegelje, továbbra is élni kíván-e a moratórium lehetőségével.  Kérjük azokat, akik képesek törlesztőrészleteik újbóli fizetésére, különösen, akik már 2020 márciusa óta a rendszerben vannak, hogy csak tényleges rászorultságuk, nehéz anyagi helyzetük esetén vegyék igénybe továbbra is a moratórium intézményét. A törlesztőrészletek ugyan nem lehetnek magasabbak a rendszerből való kilépést követően, azonban a futamidő és a hitelterhek egyértelműen növekedhetnek.

Kiadó: dr. Túri Anikó
pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár,
Gazdaságfejlesztési Miniszter


-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.