2022. július 6., szerda 13:17

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. július 6., szerda (OS) - Az egészségügyi eszközellátás biztonsága csak fenntartható gazdálkodási környezetben őrizhető meg

    Súlyosbítja az orvostechnikai szektor helyzetét, hogy az energiahordozók drasztikus drágulása és a forint árfolyamgyengülése jelentősen megnövelte az egészségügy számára nélkülözhetetlen termékek előállítási és szállítási költségeit. Az ellátási láncok sérülékenysége még hosszabb ideig fennmaradhat, ezért a jövőben további kínálati problémákra kell készülnünk.
Ha valamely egészségügyi termékcsoportban a gyártókapacitások globálisan beszűkülnek, a hiánytermékekhez elsősorban azok az országok férhetnek hozzá, amelyek kiszámítható és fenntartható működést biztosítanak az ellátási lánc szereplői számára. Ennek két dimenziója van: a termék nemzetközi mércével mért piacképes fedezete, valamint annak határidőben történő kiegyenlítése. Magyarországon ma mindkét dimenzióban kihívásokkal szembesülnek az orvostechnikai cégek. A kifizetetlen kórházi számlák halmozódásának régóta fennálló problémája a jelenlegi helyzetben extra kockázatot jelent, és már van konkrét példa arra is, hogy egy Magyarországon piacvezető gyógyászati segédeszköz gyártó maga kezdeményezte a termékei kivonását a társadalombiztosítási finanszírozásból, nem vállalva tovább a veszteséges forgalmazást.

     Kiadó: Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.