2022. július 13., szerda 10:20

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. július 13., szerda (OS) - A betegek jogait sértené az önkormányzati szakrendelők államosítása

    3.    Sok tapasztalt orvos és egészségügyi dolgozó évtizedek megterhelő kórházi munkája után a járóbeteg-ellátást választja, az államosítás miatt közülük sokan elhagynák a pályát, a közfinanszírozott egészségügy helyett a magánellátásban keresnének munkát vagy végleg kérnék nyugdíjazásukat. A kormányzati tervek tehát tovább súlyosbítanák a magyar egészségügyi rendszer ellátási gondjait.
4.    Az állam eddig sem volt jó gazdája a korábban átvett szakrendelőknek, azok jelentős része elsorvadt, elmaradnak a beruházások, helyi szinten nem tudnak már rugalmasan alkalmazkodni a változó igényekhez, ezeknek az intézményeknek a jelentős részében csökkent az ellátás színvonala, többet be is zártak azóta. Ezzel szemben az önkormányzatok gondos gazdái ezen intézményeknek. A korábbi hibás döntésekből a kormánynak tanulnia kell, nem pedig megismételni azokat.
5.    A szakrendelők államosításának szándéka ütközik a kormány és főváros között 2019 év végén létrejött megállapodás szellemiségével is, amelyet az önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények fejlesztése érdekében kötöttünk. E pluszforrásokat a budapestiek érdekében kértük, és nem pedig azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse az önkormányzati szakrendelőket.

(...)
     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.