2022. július 29., péntek 14:57

A WHO Magyarországi Irodájának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. július 29., péntek (OS) - A Szoptatási Világhét (augusztus 1-7.) 2022-ben, a COVID-19 okozta világjárvány után arról szól, hogy megerősítse és támogassa a szoptatást a társadalom különböző szintjein. Ezt hangsúlyozták a WHO magyarországi irodája és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) szakértői a Szoptatás Világhete alkalmából megtartott konferencián, 2022. július 29-én.

A WHO a Szoptatás Világhete alkalmából megfogalmazott iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy mindennél fontosabb a szoptatásbarát környezet biztosítása és fenntartása a családok számára az ellátó rendszer különböző szintjein. A szervezeti kapacitások megfelelő biztosításában kulcsjelentősége van a humán erőforrás megfelelő összetételű és minőségi képzésnek.
     Általában akkor kap figyelmet ez a téma, amikor a támogatás hiánya miatt sérül a szoptató anya és gyermeke biztonsága. A szoptatásbarát környezet fenntartása érdekében a családok mellett szükség van a kormányok, az egészségügyi rendszer, a munkahelyek és a közösségek támogatására.
     Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának egészségpolitikai szakértője kiemelte, hogy a WHO foglalkozik az aktuális globális egészségügyi és környezeti problémák, vagyis a COVID-19, a majomhimlő, valamint globális felmelegedés, a hőhullám gyerekvállalásra és szoptatásra gyakorolt hatásával. A WHO szakembereinek útmutatása szerint a babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb, leghigiénikusabb, egyúttal a legegészségesebb.

Kiadó: WHO Magyarországi Iroda