2022. július 29., péntek 14:58

A WHO Magyarországi Irodájának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. július 29., péntek (OS) - A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (KSH NKI) friss felmérése (Kohorsz’18) azt igazolta, hogy hazánkban a várandós édesanyák szinte teljes köre szoptatni szeretné a gyermekét, ennek ellenére az első hónapoktól kezdve jelentősen csökken a kizárólag anyatejjel táplált babák száma, fél éves korra már csak a 25 százalékuk szopik kizárólagosan.

        A WHO a baba születésétől az első hat hónapig a kizárólagosan, azt követően 2 éves korig pedig hozzátáplálás mellett javasolja az anyatejes táplálást.
     Az édesanyáknak a belső motiváción túl széles körű, szakszerű és időben kapott információkra és valamint támogatásra van szükségük már a várandós gondozás idején, majd a megszületést követő hónapokban – hangsúlyozta dr. Gárdos László neonatológus, az SZTNB elnöke. A Bizottság által támogatott családközpontú szülészeti és újszülött ellátás alapja a jó szülésélmény és az optimális ideig tartó szoptatás, amely nem csak az édesanyák és a babák, hanem az egész társadalom érdeke. Mind a természetes szülés, mind a szoptatás támogatása az egészségügyben dolgozó szakemberek magas szintű, naprakész elméleti és gyakorlati tudást igényli. Az SZTNB a Szoptatás Világhetét indító, 2022. július 29-i rendezvényén mutatta be azt a tananyagot és rendszert, amely paradigmaváltást jelent a hazai korszerű szülészeti- és újszülött ellátásban. A Bizottság és a WHO hosszabb távon is együttműködik a családbarát ellátások minőségét kedvezően befolyásoló rendszerszintű programok kidolgozásában.
     Kapcsolat: Egerland Mária, egerland.maria@sztnb.gov.hu

     Kiadó: WHO Magyarországi Iroda

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.