2022. augusztus 5., péntek 12:44

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. augusztus 5., péntek (OS) - Sclerosis multiplex: korai diagnózis és kezelés védheti meg az idegrendszert. Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin. A felhívás apropóját az adja, hogy egy SM betegek körében végzett kutatásból kiderült, a betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították. Az ingyenesen letölthető országos Multiplex Magazin arra is rávilágít, hogy az SM betegeknek miért (lenne) fontos eljutniuk gyógytornára, mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért.

        A szédülés, az egyensúlyvesztés, a végtagok zsibbadása, a látászavarok, a fáradékonyság, a koordinációs vagy koncentrációs képességek romlása egyaránt lehetnek a sclerosis multiplex első tünetei, ám ezek mögött a – kezdetben akár csak átmeneti – panaszok mögött számos más kiváltó tényező is állhat. Fontos ugyanakkor, hogy mind a laikusok, mind a háziorvosok körében felmerüljön az SM gyanúja is, hogy indokolt esetben mielőbb ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni a sclerosis multiplex diagnózist. Ha ugyanis SM-ről van szó, a minél korábbi kezelés segíthet abban, hogy az idegrendszert károsító autoimmun gyulladásos folyamatot mielőbb gátolni lehessen.

     Kiadó: Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.