2022. augusztus 11., csütörtök 06:19

A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye
    Budapest, 2022. augusztus 11., csütörtök (OS) - A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért sokszor tapasztalja, hogy ügyfeleik a hallókészülékek esetében az olcsóbb, tb-támogatott készüléket választják, mert nem tudják kifizetni a drágábbat.

    Ezáltal nem tudnak hozzáférni a legújabb technológiákhoz, és sokkal rosszabb lesz a munkaerőpiaci helyzetük. A kiegészítő, kommunikációt segítő műszaki eszközök, mint pl. rádió adó-vevők, fejhallgatók vagy fényjelzők pedig általában egyáltalán nem támogatottak, ezért az alacsonyabb társadalmi státuszban élő hallássérültek számára eleve hozzáférhetetlenek. Ezért foglalkozik a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért pl. siket szülők által használható babasírás-érzékelők ingyenes kölcsönzésével is.
Ügyfeleink és a nálunk dolgozó kollégáik számos segédeszközt használnak a mindennapokban; nagy részük a hallásproblémái miatt hallókészüléket hord. Ezzel kapcsolatban már több alkalommal kifejtettük aggodalmunkat, hogy a mai kornak megfelelő technológiájú, nem-támogatott eszközöknek az elérhetősége az érintettek nagy része számára anyagi és munkaerőpiaci helyzetük miatt szinte nulla.
A segédeszközök beszerzése után, a hétköznapi használat során is felmerülnek fenntartási költségek. Ezek az eszközök elemmel működnek vagy feltölthetők, tehát energiát igényelnek, és a szervizelés-javítás is súlyos anyagi terheket ró a hallássérült személyekre. Ezen kívül vannak olyan kollégáink is, akik csak távmunkában tudnak hozzánk csatlakozni az állapotuk miatt, ők otthonaikban használnak segédeszközöket.
     Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.