2022. augusztus 31., szerda 19:34

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. augusztus 31., szerda (OS) - A legfrissebb adatok alapján a vállalatok egyre több devizahitelt vesznek fel, mert a magas forinthitel számukra egyre inkább megfizethetetlen. Azonban nincsenek tisztában azzal a gazdasági törvényszerűséggel, hogy hosszabb távon nem lehet jobban járni a(z "olcsó)" devizahitellel. mint a ("drága") forinthitellel. Törvényszerűség, hogy annak az államnak a pénze gyengül, amelyikben magasabb az infláció (magasabb a kamatszint).

    Hiába tapasztalta ennek a törvényszerűségnek a bekövetkeztését több millió devizahiteles család az elmúlt évtizedben, ez a törvényszerűség nem lett közismert. Ennek az oka, hogy a Kúria azt a valótlan állítást tette 9 éve (6/2013 PJE), hogy az devizaárfolyam jövőbeni változása előre nem határozható meg (sem az iránya, sem a mértéke). Ezt a valótlan állítást eleve cáfolja a Budapesti Értéktőzsde 2004 októberi tanulmánya és a Magyar Bankszövetség elemzése, mely a devizahitelek "eltérő törlesztési karakterisztikájáról" szól. Azonban ezeket a tényeket a Kúria nem kívánja a mai napig sem figyelembe venni.
Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom közel 10 éve próbálja beadványaival felhívni a Kúria hamis állításaira a figyelmet, azonban sem a Kúria, sem a MNB, sem a minisztériumok, sem a megkeresett parlamenti bizottságok (magyar és uniós) nem vették figyelembe a közölt tényeket, összefüggéseket, illetve a feltárt ellentmondásokat.
Részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.
    
     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.