2022. szeptember 19., hétfő 09:19

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 19., hétfő (OS) - Csökkenthető a sclerosis multiplex kockázata? Mivel az agyat és a gerincvelőt megtámadó, ezzel számos idegrendszeri tünetet kiváltani képes sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál diagnosztizálják, a kutatók a gyermek-, a tinédzser és a fiatal felnőttkorban keresik a betegség lehetséges kiváltó okait – hangzott el a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezet Országos SM Napon Tatán.

        – A betegség nem örökölhető a klasszikus módon: nincs egyetlen "SM gén", amit a szülő továbbadhatna a gyermekének. A hajlam örökölhető, ám amellett számos más tényezőnek kell együtt állnia, hogy abból SM alakuljon ki. Nem tudunk egyetlen okot megnevezni, aminek következtében valakinek az immunrendszere megtámadja a saját idegrendszerét, de egyre több tényezőt ismerünk, ami hozzájárulhat a kockázat növekedéséhez – fogalmazott dr. Rajda Cecília, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság alelnöke.
     Rajda Cecília elmondta: a nyállal terjedő Estein-Barr vírusfertőzés úgy tűnik, hogy sokszorosára növelheti az SM kialakulásának kockázatát, ám az általában lázat és torokfájást okozó vírusfertőzésen szinte mindenki átesik gyerekként, mégis csak kevesen lesznek SM betegek. A gyermekkori elhízás és a kevés napfény, az ezzel együtt járó D-vitamin-hiány is rizikótényező, ahogyan a dohányzás is. Arra viszont még nincs konkrét válasz, hogy a genetikai, a környezeti és az életmódbeli hatásoknak milyen találkozása esetén alakul ki a sclerosis multiplex.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.