2022. szeptember 23., péntek 14:20

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) - VILÁGHÍRŰ FESTMÉNYEKET KÖZVETÍTENI LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREKNEK?

    Sikerül-e világhírű festményeket élményszerűen közvetíteni súlyosan látássérült, akár vak embereknek? Vagy éppen színházi, esetleg cirkuszi előadásokat – átadva mindannak a lényegét, ami látható a színpadon, a manézsban?  

Mindez régóta nem kérdés a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) számára, hiszen harmadik projektjüket fejezték be nemrégiben narráció témakörben. Legutóbbi vállalkozásuk elnevezése "A Vizuális kultúra és sport is mindenkié". Aki még nem ismerné e kifejezéseket: a narráció és az adionarráció a két kulcsszó, amelyek azt jelentik, hogy egy szakember írásban, illetve szóban közvetíti a látottakat. Mégpedig olyan szakember, aki a megfelelően tud élni a szemléletesség és a hatáskeltés nyelvi eszközeivel, aki szakmájának, de a látássérültek befogadóképességének is kiváló ismerője.

Ha pedig a látássérült érdeklődő általa találkozik például Munkácsy Siralomházával vagy a Szolnoki Repülőmúzeum "Reptár" c. kiállításával, akkor később érteni fogja az ezekre tett utalásokat, nem fog kirekesztődni a kultúra világából. Vagyis egy lépéssel közelebb jutottunk az esélyegyenlőség irányába.  

A projekt megvalósítását az AKKU Egyesülettel közösen, az EMMI és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósította meg az egyesület. A projekt ugyan befejeződött, de eredményeinek javát bárki élvezheti a VGYKE honlapján és hivatalos Youtube-csatornáján.

VGYKE Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.