2022. szeptember 28., szerda 13:54

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 28., szerda (OS) - A kiemeltként kezelt Gellért-hegy – Citadella projektről az a vélelem, hogy az erről szóló döntéseihez a Kormánynak nélkülöznie kellett egy szellemiségében és tartalmában legalább olyan komplex, kreatív és korszerű településrész-fejlesztési koncepciót, mint amilyen például a sikeres Liget Projekthez készült.

    A Gellért-hegy és a tetején lévő két létesítmény jelentősége nemzeti identitásunk egyik alapvető tárgyi tényezője, emléke és jelképe. Ezért történelmi és spirituális, településképi és településrész-fejlesztési szempontból többről van itt szó, mint csupán parkfelújításról, a szabadságharcosok múzeumának létesítéséről, illetve a Citadella "szovjet-barokkra" hajazó átépítéséről, lépcsőjéről és mesterkélt parkosításáról.
A jelenlegi tervek, a zöldterület és a Citadella építmény megújítási koncepciója a Szent-Gellért hegyhez méltatlanul leegyszerűsítettek, nélkülözik a kellő innovációt, kreativitást.
Az erőltetett siklóról szóló terv, a Gellért-hegy Hegyalja úti oldalára, alagút kombinálásával pilonokra tervezett funikulár (sikló) csak látszólag környezetkímélő és igen drága, nem hatékony beruházás lenne. A tervezett felső fogadóépület-komplexum már túl nagy zöld felületet foglalna el és feleslegesen megkontrázná a Citadella épület és a Szabadság szobor látványát. Nem szünteti meg, hanem a Rácfürdőhöz transzponálná át a turistabuszokat. Az utazás közben feltáruló látvány pedig túl szűk lenne, hogy az valóban turisztikai attrakció legyen.
     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.