2022. szeptember 28., szerda 13:54

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 28., szerda (OS) - Hiányzik a Liget projekthez hasonló kreativitású, minőségű, innovatív koncepció, amely vonatkozna a teljes Gellérthegy településrész komplex hasznosítására.

    A Gellért-hegy ethoszához, a Szabadság szobor, a Szent Gellért szobor, tehát a Gellérthegy településrész nemzeti, országos és kárpát-medencei jelentőségéhez mérve, érdemtelenül minimális hasznosítási funkciókat és megoldásokat tartalmaznak az építészi és parkosítási, múzeumi tervek.
A Gellérthegy településrészre, az UNESCO "történelmi városi táj" (HUL) ajánlására figyelemmel, komplex, kreatív és innovációs településrész-fejlesztési program elkészítését, megvalósítását a vonatkozó kormányrendelet módosításával javasolja a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége. Ez magába foglalná az érintett, érdekelt egyetemek kreatív és innovatív humán erőforrásának, valamint a releváns – köztük az egyházi – intézmények, szervezetek szakértő szintű, tevőleges, továbbá ügydöntő hatáskörrel az építési, a kulturális, az innovációs, a technológiai, a turisztikai kormányszervek bevonását.
A Szövetség Miniszterelnök Úrnak a javaslat mellett felajánlotta hasznosításra a gondozásában lévő a "GELLÉRT-HEGY A NEMZET HEGYE" című településrész-fejlesztési tanulmányt, amely komplexebb, Szent Gellért hegyéhez méltóbb javaslatokat tartalmaz. Ilyen például a Szabadság/Panoráma Palota kialakítása a Citadellából, a Szabadság-szobor kiegészítése, a Budavár - Gellért-hegy Kabinjárat, a Gellérthegyi Libegő, a Gellérthegyi Barlangvasút, stb.

     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.