2022. szeptember 30., péntek 13:21

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 30., péntek (OS) - Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat. Ha közvetlenül a gazdától vásárolunk, vele szerződünk egy idényre, sok problémát megelőzhetünk.

Magyarországon jelenleg 17 közösségi gazdaság működik Mosonmagyaróvártól Debrecenig. A 2021-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1250 családot láttak el friss, helyi, szezonális, legtöbbször bio minőségű zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel.
A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termények lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
A közösségi gazdaságokhoz tél végén, tavasz elején lehet csatlakozni a következő évre. A közösségi gazdaságok listája megtalálható az Egyesület weboldalán.

Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete