2022. szeptember 30., péntek 14:15

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye (3. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 30., péntek (OS) - Nyilvánosak a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó intézményi bemeneti feltételek

Fontos, hogy azok a jó gyakorlatok, melyek a hallgatóknak kedvezőek voltak (többek között a szakképzésből való egyetemi bejutás, a több pontszámítási mód közül a legjobb érvényesítése, az oklevél alapján történő pontszámítás) a jövőben is megmaradnak és a felsőoktatásba történő bejutás könnyebbé válhat a korábban tanulmányokat végző, vagy diplomával még nem rendelkezők számára. Külön figyelmet érdemel, hogy önkéntes tartalékos katonai szolgálattal elérhető 16/32/64 többletpont az 500 ponton felül jár a felvételizőknek. (Tizenhat többletpont azoknak jár, akik hat hónap alapkiképzésben; harminckettő többletpont azoknak jár, akik hat hónap szakkiképzésben; hatvannégy többletpont pedig azoknak, akik egy éves szakkiképzésben vesznek részt)
     A képzésüket 2024 szeptemberében kezdők már az új szabályok szerint kerülhetnek be a felsőoktatásba, ugyanakkor a jelentkezők számára előnyösebb változások esetében nem szükséges a két éves felkészülési idő, így már a 2023. évi általános felvételi eljárás során eltörlésre kerül az emelt szintű érettségi vizsga kötelezettsége, a kiemelt szakok minimum ponthatára, valamint az alap- és osztatlan képzés esetében a 280, a felsőoktatási szakképzés esetében a 240 és a mesterképzés esetében az 50 minimumpont kötelezettsége is.

Kiadó: Kulturális és Innovációs Minisztérium