2022. szeptember 30., péntek 22:50

A Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 30., péntek (OS) - Benyovszky találkozó Pozsonyban

        Pozsony belvárosában, gyönyörű dunai hajón rendezték meg Közép-Kelet-Európa Benyovszky Társaságai a XVIII. század világhírű magyar hajósának, katonájának, földrajzi leírójának, Benyovszky Móric születésének a 236. évfordulóját. A szlovákok kezdeményezésére első alkalommal létrejött találkozón megjelent Rudolf Schuster, egykori szlovák államfő, Jana Tomková, a szlovák külügyminisztérium kulturális diplomáciával foglalkozó osztályának igazgatója, Keller Zsófia,  a pozsonyi Magyar Kulturális Központnak és a sajtónak a képviselői.
     A szlovák szervezet Benyovszky Móric tevékenységének a széleskörű megismertetéséért kitüntetést nyújtott át Rudolf Schusternek, Jan Manikowskinak, a lengyel Benyovszky Társaság vezetőjének és G. Németh Györgynek, a magyar Benyovszky Társaság elnökének.
     A budapesti képviselő támogatásáról biztosította a megjelenteket: az általuk irányított legújabb Benyovszky-kutatások célja, hogy minél reálisabb, a valóságnak megfelelő képet kapjunk a magyar Benyovszkyról. Jelentős magyar kulturális intézmények, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Múzeum és az Országos Nemzeti Levéltár tudományos eszközökkel járulnak ehhez hozzá, az elmúlt esztendőben több mint ezer oldal értékes dokumentum anyagot szereztek amerikai, francia és orosz levéltárakból. Musical is született Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel, amelyet Európa Kulturális Fővárosában, az Újvidéki Magyar Színházban mutatnak be októberben.

     Kiadó: Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.