2022. október 4., kedd 14:11

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. október 4., kedd (OS) - A korrupcióellenes törvénycsomag nem elegendő az orbáni korrupció megfékezéséhez

A kormány teljesen hiteltelenül, javarészt látszatszabályokkal és szemfényvesztéssel akarja kezelni az Európai Bizottság elvárásait. A most elfogadott javaslatokkal kapcsolatban – noha kétségkívül tartalmaznak valóban előremutató, pozitív elemeket – egy sor súlyos tartalmi hiányosság merül fel. A kormány nem rendezte megnyugtatóan a közérdekű vagyonkezelő alapítványokban ülő miniszterek és államtitkárok összeférhetetlenségének kérdését, és egy, a NER ismeretében nem komolyan vehető összeférhetetlenségi gyakorlatot kíván meghonosítani. A korrupciós ügyekben most bevezetett állampolgári felülbírálati indítvány intézménye önmagában egyértelműen üdvözlendő, de az eljárás részletszabályai, az adott esetben az indítványozóra háruló több tízmilliós perköltségek, a fellebbezés lehetőségének hiánya mind kétségessé teszik, hogy az új jogszabály valóban megteremti-e a korrupció elleni állampolgári fellépés működőképes jogi kereteit. De mintha ez nem volna elegendő, a kormány most rögtön alkotmányossági kontrollra is küldi a jogszabályt. Mi másért, mint azért, hogy a Fidesz-dominálta Alkotmánybíróságra hárítsa a törvény megsemmisítésének felelősségét, hogy eljátszva az Európai Bizottságnak a törvény elfogadására vonatkozó kormányzati szándékot annak tényleges életbe lépését megakadályozza?

Kiadó: Párbeszéd